HTML

Színházi Dramaturgok

Felkészülés a 25. Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumára

Friss topikok

 
Kedves Céhtagok!
 
Pénteken megnéztem az új Podmaniczky-bemutatót az RS9-ben... S várakozásaimat meghaladta az élmény - nagyon kellemes estében volt részem.  Ha az előző előadásukat meghívtuk, ezt gondolkodás nélkül meghívhatónak gondolom. Szilárd - és Dobay Dezső is – rengeteget fejlődött: a karakterek élnek, a helyzetek pontosak, nem általánosak és elmaszatoltak, s a két színész, Csuja és Vallai nagyon jó. Csuja Imre különösen! Bravúrosan jók a tudományos blöffök a szövegben, ami egyébként úgy működik, ahogy kell: a helyzetet, a jellemet, a történetet hordozza/tükrözi minden pillanatában.
Jó éjt!
 
Solténszky Tibor
 
Kedves Mindnyájan!
 
Én már a főpróbán láttam és már mondtam nektek a múltkori megbeszélésünkkor, hogy nagyon szeretnivaló előadás, jó lenne meghívni a Nyílt Fórumra. De nekem elsősorban Podmaniczky írói teljesítménye az igazán örömteli tény. Tudtuk, hogy Szilárd szereti a műfajt, már többször is nekifutott, de az én véleményem szerint korábbi próbálkozásai túl sterilek, túl  absztraktok voltak, s abszurd jellegű modell-dráma hangvételük miatt  volt bennük valami tegnapi jelleg. Többször mondtam (mondtuk ) is  neki, hogy elragadó rövid prózai írásai mintájára közelítsen sokkal  inkább a realitás, az irónikus, költői realitás, az emberi portré  ábrázolás felé (lásd pl. Hrabal), mert biztos voltam benne, hogy ez a  remek, speciális Podmaniczky prózai hangvétel, emberszeretet és világlátás a színpadon is megállja majd a helyét. Már a Beckettre várva című darabjában is (ami színtén jó előadásban került színre Dobay Dezső rendezésében, szintén az R.S.9-ben,ugyanezekkel a színészekkel)elmozdulás mutatkozott a karakter ábrázolás, a színpadi figurák bonyolultabb, igazabb ábrázolása felé, s ez a tendencia csak erősödött az Einsteinben. S a rendező és a két színész szintén egyre jobban tud "podmaniczkyül".Reméljük, láthatjuk majd Pécsett (is) az előadást.
                                                                                                                    
Radnóti Zsuzsa
                                      
 

Címkék: rs9 podmaniczky nyílt fórum einstein és a paprikás krumpli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dramaturg.blog.hu/api/trackback/id/tr421835191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása